OBISK MIKRO+POLA

V petek, 10. 11. 2023, smo se določeni učenci v spremstvu učiteljev odpravili na izlet v podjetje MIKRO+POLO. Podjetje je osredotočeno na to, da šolam, drugim podjetjem ter komurkoli, ki to potrebuje, zagotovi oz. proda orodje in pripomočke za laboratorij. Podjetje je zelo uspešno in je prejelo že veliko število nagrad, ena izmed njih je EUROPEAN BUISNESS AWARDS. V MIKRO+POLU poskušajo ustvariti dobro počutje za zaposlene, kar se je odražalo tudi na odnosu zaposlenih do nas. Ko smo jih obiskali, smo naredili tudi dva poskusa, ki ju lahko sam poskusiš doma. Pri prvem poskusu smo iz jagode poskusili dobiti DNK. To smo storili tako, da smo zmešali detergent, vodo in sol ter mešanico vlili v vrečko z zmrznjenimi (a odtaljenimi) jagodami. Tekočino in jagode smo nato zmešali, da je nastala tekočina s koščki. Zatem smo tekočino precedili s filtrirnim papirjem v čašo. Iz čaše smo nato z leseno palčko dvignili DNK, ki je izgledal kakor sluz. Pri drugem poskusu smo naredili kopalne kroglice. Naredili smo jih tako, da smo v terilnici s pestilom zmleli citronsko kislino v prahu, nato pa z njo zmešali sodo bikarbono. Dodali smo še mandljevo olje in zmes oblikovali v kroglico.

Dan je bil zelo zabaven, saj smo naredili veliko poskusov, ki jih bom zagotovo poskusila doma.                                                          

Frida Pregrad

Obisk MIKRO+POLA je Lana Rajković doživela takole:

OBISK PODJETJA MIKRO+POLO

10.11. 2023 smo se odpravili v Maribor, v kemijsko podjetje Mikro+Polo. So največji slovenski

dobavitelj za laboratorije. S programom Lab interior razvijajo sodobno in tehnično dovršeno pohištvo. Razvili so tudi 1. pametno laboratorijsko pohištvo na svetu. Prejeli so veliko certifikatov, nagrad, priznanj, kot so: Evropski standard, Družini prijazno podjetje, Listina raznolikosti, Podravsko podjetje leta in mnogo drugih. Vse to smo izvedeli v kratki predstavitvi. Potem pa smo se v 2 skupinah podali k poskusom.

1. poskus naše skupine je bila izolacija DNK iz jagod (meni osebno najljubši poskus). Izolacija DNK je proces čiščenja DNK iz vzorca z uporabo fizičnih in kemičnih metod.

Najprej smo zmešali četrtino žličke soli, 90 ml vode in 10 ml detergenta. Nastala je ekstrakcijska raztopina. Nato smo zgnetli odtaljene jagode v plastični vrečki, katerim smo po 2 min prilili prej narejeno raztopino. Vse skupaj smo precedili v čašo. Po precejanju pa smo po robu čaše dodali etanol. Stik jagode in etanola smo dvignili z leseno plačko. To je bil DNK, dvojna vijačnica.

Po hitri malici smo se odpravili na drug konec podjetja v laboratorij, kjer smo izvedli 2. poskus.

Izdelovali smo kopalne kroglice. Najprej smo v terilnici s pestilom v prah spremenili večjo žlico kristalne citronske kisline. K tej smo nato dodali 2 žlici sode bikarbone in nato še mandljevo olje. Zmes smo nato po naših najboljših močeh oblikovali v kroglice. Te smo doma sušili še en dan, potem pa so bile pripravljene za uporabo.

Nato pa smo se odpravili nazaj proti šoli.

Obisk podjetja nam je bil všeč, odšli smo z novim znanjem in mogoče nekateri celo novim ciljem za prihodnost.