Ta veseli dan kulture

Prešernov dan, slovenski kulturni dan, je državni praznik – dela prosti dan, ki ga praznujemo 8. februarja kot obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.
Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.
Tudi na šoli posvetimo posebno pozornost temu velikemu prazniku kulture. Vsi učenci so obeležili ta dan s petjem, plesom, recitali, gledališkimi predstavami. Na razredni stopnji, ki zajema učence od prvega do petega razreda, so kulturnemu dogajanju posvetili kar kulturni dan, na predmetni stopnji pa so izvedli kulturne ure.
Na žalost zaradi koronskih razmer ne moremo imeti enotne proslave v večnamenskem prostoru, smo pa za vse učence in starše v ta namen posneli kolaž prispevkov, kako je obeležitev slovenskega kulturnega dne potekala po posameznih oddelkih.

Lena

V nadaljevanju je zbranih nekaj odzivov učencev:

Prešernov dan smo učenci 7. d-razreda praznovali v petek, 4. 2., zadnji dan pred podaljšanim vikendom. Odigrali smo dva gledališka odlomka, in sicer iz Kozlovske sodbe v Višnji Gori in Bratovščine Sinjega galeba. Pred tem smo se seznanili z nekaj podatki o Prešernu. Pred koncem kulturne ure nam je učitelj Domjanič zapel nekaj pesmi na svojo kitaro.
Kristijan

Učenci 7. c smo kulturni praznik obeležili pri slovenščini z učiteljico Matejo Jerino. Z učiteljico smo posneli video, kjer smo  poslušali slovensko glasbo ter ob njej uživali. Ta video posnetek je bil tudi na naši spletni strani.

Nik

Za Prešernov praznik smo učenci 6. skupine 8. razredov prišli na idejo, da bi lahko ta praznik obeležili tako, da bi posneli krajši film. Učenec in učenka sta recitirala Prešernovo pesem Železna cesta. Pri tem krajšem filmu smo sodelovali čisto vsi učenci in se pri snemanju z učiteljico  zelo zabavali. Ko smo se zmotili, smo mogli ponovno, skoraj od začetka, snemati. Naš prispevek, ki je služil povezovanju vseh točk, je bil zelo zabaven in poučen in ste si ga lahko pogledali na naši šolski spletni strani.

Nace

Vabimo vas, da si ogledate utrinke iz šolskih učilnic, v katerih učenci pokažejo zavedanje, da so slovenščina, kultura in zgodovina zelo pomemben del našega vsakdanjika.
Dovolj je samo klik na sliko in že boste vstopili v kulturno dogajanje.