Pustni torek

Pust je eden najbolj priljubljenih slovenskih ljudskih praznikov in čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro. Pustni čas je premakljiv in odvisen od velike noči. Prava pustna dneva sta pustna nedelja in pustni torek. Pustne maske odganjajo zle duhove in prinašajo veselje in smeh. Vrhunec pustnega dogajanja predstavljajo pustne povorke in pustni ples po Sloveniji, vse pa se zaključi na pepelnično sredo, ko pusta obsodijo in pokopljejo. Najbolj veselo pustovanje v Sloveniji je na Ptuju in v Cerknici.

Veselo pa je bilo tudi na naši šoli. Mlajši in starejši učenci so svoja običajna oblačila zamenjali za nenavadna. Celo učitelji, čistilke, hišnik in naše kuharice ter kuhar so bili videti nadvse imenitno.

Učenci razredne stopnje in podaljšanega bivanja so se na pustni torek zabavali: poslušali so pesmice, se učili peti pustne popevke, recitirali in deklamirali, plesali, reševali zabavne naloge v zvezi s pustom in na koncu pustno rajali.

 Učenci predmetne stopnje so imeli bolj ali manj pouk kot po navadi. Edina razlika je bila, da so nekatere učiteljica dale manj naloge ali pa sploh ne. V teh razredih tudi ni bilo tako veliko kostumov kot v nižjih razredih, saj malim otrokom pust pomeni več kot starejšim.

Pustni utrip in veselo razpoloženje dokazujejo fotografije.

Lena in Kristijan