Tehniški muzej Bistra

V sredo, 25. 9. 2019, smo učenci sedmih razredov zapustili šolske klopi in se odpravili na ogled Tehniškega muzeja v Bistri.

Pot je bila dolga, zato smo v Bistro prišli  s precejšno zamudo. A nas, učence, to ni motilo, saj smo se med potjo pogovarjali, smejali in opazovali krasno okolico. Po dolgi vožnji smo bili sestradani, zato smo najprej naredili odmor za malico in napolnili naše želodčke. Po malici sta nas sprejeli prijazni gospe in nas popeljali do 1. točke muzeja, kjer smo si lahko ogledali formulo 1, električno letalo, orodje in življenje v starih časih, poslušali glasbo in plošče, si ogledali stare stroje in še veliko drugih zanimivih stvari. Po ogledu prve točke smo se odpravili na zanimive, razburljive in malce nevarne delavnice enega najbolj imenitnih izumiteljev – Nikole Tesle. Na delavnicah smo se naučili, kako pride do elektrike, in kaj je zato potrebno. Atomi, elektroni, energija, kratek stik, elektrika … Vse te stvari je preučeval Nikola Tesla. Izvedeli smo tudi, da je bila izumiteljska pot Nikole Tesle težka, saj ga ljudje sprva niso razumeli, kaj dela, in so se ga bali. A ko so ugotovili, da je pravi genij, so ga vsi hoteli imeti za svojega. Pravili so tudi, da je “oče brezžične elektrike”.

Na koncu delavnic so se lahko nekateri poigrali z elektriko na različnih pripomočkih: na stekleni krogla, na kateri lahko z dotiki usmerjaš električni tok, ali na žarnicah, ki so se ob bližini elektrike kar same od sebe prižgale. Noro, kajne?! Meni je bila najbolj všeč električna kletka, v katero sta šla dva učenca, okoli kletke pa so divjale strele. Na začetku sem si želela iti vanjo, a ko sem ugotovila, kako strašno je biti v njej, sem bila prav zadovoljna, da sem prizor samo gledala.

Po delavnicah Nikole Tesle smo se odpravili še na ene delavnice, kjer smo lahko poizkusili narediti škrob, upravljati robota, s pomočjo robota dvigovati majhne hlode, opazovati nastajanje čokoladnih figuric na 3D tiskalniku, se poučili o toplotni kameri in žepnih grelnikih, poizkusili upravljati ogromen avto na daljinec in še veliko drugih zanimivih stvari.

Po delavnicah smo se odpravili nazaj proti šoli.

Tehniški dan v Bistri mi je bil zelo všeč in hkrati razburljiv, saj sem se naučila veliko novega in preizkusila veliko zanimivih stvari. Komaj čakam na še kakšen takšen tehniški dan.

                                                                                                   Tija