Odgovorno s hrano

Dan za dnem lahko vidimo, kako gre hrana v smeti. To skrb vzbujajoče dejstvo je učitelje naše šole spodbudilo, da so se učitelji odločili za sodelovanje v mednarodnem projektu Odgovorno s hrano.

V tem projektu sodelujejo vsi učenci šole, pomagajo pa jim tudi naslednji učitelji/ce:  Blaž Mikuž,  Vesna Bizalj,  Saša Ozimek Nosan,  Tomaž Pajnič,  Polona Torkar, Sonja Škarja,  Simona Osolin in še nekateri. Učitelj Blaž Mikuž nam je izdal, da so bili potisnjeni v ta projekt, a le prvo leto; drugo leto so se  za sodelovanje zavestno odločili, saj želijo nas, učence, opozoriti, kaj se dogaja s hrano na šoli. Naš odnos je zaskrbljujoč oz. je tak, kakršen ne bi smel biti, zato je potrebno miselnost vseh nas spremeniti, učenci moramo uzavestiti, da je hrana dragocena dobrina, ki ni samoumevna.

Ta projekt na šoli poteka že dve leti. Vedno se začne na začetku šolskega leta, torej septembra, in traja do konca dolgega šolskega leta. Začnejo tako, da pripravijo akcijski načrt, ki ga uresničujemo s sodelovanjem, prispevamo samoiniciativne prispevke, povezane s hrano, ali sodelujemo v  natečajih v okviru pouka, ki so povezani s šolsko snovjo.

Namen projekta je spremeniti odnos ljudi do hrane. Učitelj Blaž Mikuž učencem svetuje, naj se  zamislijo o tem, kako  ravnajo s hrano, kako je s tem drugje, si pogledali  filmčke na youtubu s to problematiko …

Spoznavamo, da lakota ni največji problem,  še večjo težavo predstavlja ravnanje s hrano tistih, ki imajo vsega  preveč.

Učenci, zamislimo se torej, kakšen je naš odnos do hrane! Sodelujmo v tem projektu! In še nasvet: pri kosilu in malici pojejmo toliko, kolikor lahko, vzemimo le toliko hrane, da je potem ne bomo metali stran!!!

Hana Pavšek in Ester Mišvelj