Obisk Velenja in Celja

Učenci sedmih razredov smo se 22. marca odpravili v muzej premogovništva v Velenje ter si ogledali staro mestno jedro knežjega mesta.
Odhod izpred šole je bil ob 7.30, prihod pa okoli 16.45. Najprej smo se odpravili v Muzej premogovništva Velenje. Tam so nam razkazali, kako so nekoč rudarji delali in preživeli večino njihovega časa v rudniku. Z dvigalom smo se spustili več kot 100 metrov pod zemljo. Lutke in glas pesnika Antona Aškerca so pripovedovali zgodbe o rudarjih in rudniku. Na lastni koži smo doživeli simulacijo vdora stropa. Tla so se tresla, zvoki pokanja so bili zelo realni, učenci pa smo kričali, saj nam je bilo kar neprijetno. Na koncu smo dobili malico, ki jo rudarji še danes pogosto zaužijejo – kranjska klobasa, kruh in pijača.
Nato nas je pot vodila v Celje, kjer smo si ogledali staro mestno jedro. Imeli smo nekaj prostega časa, ki je bil namenjen samostojnemu raziskovanju.
Učitelj Igor Steiner nas je skozi zgodovinski pogled popeljal skozi mesto. Na  koncu smo se ogledali še celjski grad – Stari grad, od koder je bil prečudovit razgled. Zelo podrobno smo si ga ogledali.  Zelo zanimive so bile mučilne naprave. Veliko smo izvedeli tudi o zgodovini samega gradu in njihovih lastnikov – celjskih grofov.  

Po končanem obisku dveh lepih mest, smo se z avtobusom odpravili proti šoli. Ekskurzija je bila zanimiva, zabavana, na trenutke celo strašna (rudnik), a poučna, saj smo se naučili veliko novega.

Maša

In kaj so povedali učenci?

V Velenju smo si ogledali muzej premogovništva in rudnik. Kdor je želel, je lahko dobil delovno malico. Za malico so bili kruh in sok ter kranjska klobasica. Vozili smo se z najstarejšim “liftom” (dvigalom). Šli smo 150 metrov pod zemljo. Potem nam je vodič pripovedoval zgodbe o delu v rudniku. Ko smo si ogledali rudnik, je pripeljal majhen vlak. Odpeljal nas je do “lifta” in tako se je končala avantura v rudniku. Potem nas je avtobus odpeljal v Celje. V Celju smo ogledali stari del mesta. Ko smo prišli, smo imeli kar precej prostega časa, da smo se sprostili in se družili. Ko so nas učitelji poklical, smo se zbrali in dobili delovne liste. Na njem so bile naloge, pri katerih nam je pomagal učitelj Igor Steiner. Po ogledu mesta smo se odpeljali na celjski grad. Tam smo imeli najlepši pogled na Celje.  Učitelj Igor nam je bil pripovedoval zgodbo o celjskih grofih. Zgodba je bila zanimiva. Pred odhodom sem si kupila magnet in obesek za spomin. Domov smo se vrnili ob 16.45. Imeli smo zelo zabaven dan.

                                                                                                                                                                  Suzana

Najbolj si bom zapomnila muzej premogovništva, ker  smo si lahko ogledali, kako so kopali premog in kaj vse so pri svojem delu uporabljali. Presenetilo me je, ker smo si ogledali veliko stvari. V Celju mi je bilo najbolj všeč, da  smo se lahko prosto sprehajali po mestu. Na koncu smo odšli še na grad. Zapomnila sem si, da je bilo v gradu veliko mučilnih naprav. Cela  ekskurzija je bila zelo poučna in veliko sem se naučila.

Martina

Meni je bilo v Velenju všeč, saj smo se naučili veliko o življenju rudarjev in o nevarnostih, ki so jih čakale spodaj v temi. Še bolj mi je bilo všeč Celje, saj so nas pustili po trgovinah in smo lahko počeli, kar smo hoteli. Imel sem se zelo lepo in upam, da bo šola organizirala še kakšen tak izlet.

                                                                                                                                         Janik

Meni je bilo zelo všeč, ko smo bili v rudniku in smo si ga ogledovali ,na koncu pa odšli še na vlakec. Najbolj  pa mi je bilo všeč, ko smo se sami, brez učiteljev, potepali po Celju in počeli, kar smo želeli.

Ema

V Velenju je bilo zanimivo, saj nas je dvigalo popeljalo č kot sto metrov pod zemljo. Imeli smo rudarsko malico. Na koncu pa smo odšli na vlakec, ki nas je popeljal do izhoda.

Veni