Posočje

Na sončen četrtek, 27. 10., tik pred jesenskimi počitnicami, smo se z generacijo devetošolcev podali na zgodovinsko in geografsko obarvano celodnevno ekskurzijo na zahod Slovenije. Obiskali smo geografsko razmigano, zgodovine in kulture polno Posočje.
Pot nas je iz Radomelj vodila do Franje, največje partizanske bolnišnice, ki je na slovenskih tleh

Foto: P. Gale Jelenko

delovala v času druge svetovne vojne. Ob strokovnem vodenju in slikovitih pripovedih so nas vodniki popeljali skozi sotesko Pasice, kjer je delovala takratna bolnišnica in učenci so lahko občutili, kaj vse zmore človeška volja in požrtvovalnost v izrednih, vojnih razmerah.
Nato je sledil malce bolj razgiban del našega dneva, saj smo se podali na ogled Tolminskih korit, ki redko koga pustijo ravnodušnega, saj je teren zelo razgiban, poti vodijo preko visečih mostov, neposredno ob reki Soči ter se na nekaterih delih kar strmo vzpnejo in nudijo čudovite razglede na reko Sočo in njeno okolico.Že prijetno utrujeni smo se podali do naše zadnje destinacije – Kobarida.

Foto: P. Gale Jelenko

Tu so učenci prisluhnili strokovnim vodičem, ki so jim s pomočjo makete slovensko-italijanskega visokogorja razložili vojaške taktike bojevanja na soški fronti, ogledali so si krajši film, prav tako povezan z boji slovenskih vojakov v strelskih jarkih v hribovju, ki nas obdaja, in se za konec podali še na ogled Italijanske kostnice, ene lepših kostnic na Slovenskem, ki stoji na griču nad Kobaridom.
Po zgodovinsko in kulturno bogatem ter športno razgibanem dnevu smo se odpravili proti domu, kamor smo kljub zgodnje večernim uram, prišli dobre volje in prijetno utrujeni.

Petra Gale Jelenko