Na obisku Groharjeve domačije

Narisala Ela P.

V petek, 10. 12. 2021, so učenci 4.a in b-razreda odšli na ogled Groharjevo hiše v Sorici na kulturni dan. Spoznali so pomemben spomenik naše kulturne dediščine, to je rojstno hišo slikarja Ivana Groharja (1867-1911). Hiša ni obnovljena le kot muzej, njena vrata so široko odprta tudi za umetniške dejavnosti, ki ljudi povezujejo. V njej je urejena Groharjeva spominska zbirka, galerija in etnografski muzej.

Četrtošolci so tam izvedli dve delavnici, in sicer likovno delavnico, v kateri so izdelovali portrete s senčenjem, v glasbeni delavnici pa so skupaj z glasbili in učiteljem odigrali pesem.

Glasbena delavnica
Foto: Mateja S. Debevec


Učenci so se imeli dobro, saj so delali zabavne stvari.
Učiteljice in učitelji ta kulturni dan že več let uvrščajo v letni delovni načrt, saj je program zelo kvaliteten in je vedno všeč učencem.

Glasbena delavnica
Foto: Mateja S. Debevec

Za varnost na kulturnem dnevu in kulturno obnašanje so poskrbeli učitelji spremljevalci: Mateja Szillich Debevec, Matjaž Ozimek, Gregor Dovč in Klavdija Bastl Enci.

Da so učenci resnično uživali in so pravi umetniki, kažejo besedilo Lare Spreitzer in spodnje fotografije.

Med tednom smo izvedeli, da gremo v petek na Groharjevo domačijo. Bila sem zelo neučakana.
V četrtek smo izvedeli, da učenci 4. c in d-razreda ne gredo zaradi snega na cestah. Mislila sem, da tudi mi ne bomo naslednji dan odšli na Groharjevo domačijo. Na koncu se je izkazalo, da jo bomo le obiskali.
Naslednji dan smo se ob 7. 30 v času predure dobili pri šolskih omaricah. Testirali smo se in odšli na avtobus, ki je odpeljal ob 7.45. Vožnja v eno smer je trajala eno uro in dvajset minut. Ko smo prišli pred Groharjevo domačijo, smo si otresli noge in vstopili. Preobuli smo se in odšli po stopnicah. Nato smo pojedli malico in vstopili v glasbeno sobo. Tam smo se usedli na klopi in prisluhnili glasbi, ki nam jo je pokazal gospod. Na koncu glasbene ure smo sami sestavili skupino Kongo bongo. Potem smo šli v likovno sobo. S svinčnikom smo narisali gospoda Groharja s fotografije. Nek drug gospod nam je pokazal, kako ga on riše. Lase smo lahko narisali, kakršne smo želeli. Ta gospod Mohar je narisal lase v obliki hruške, ki jo je zraven narisal. Gospoda, ki sta bila po poklicu glasbenik in slikar, sta bila zelo prijazna.
Prišel je čas, ko smo se morali odpraviti na dolgo pot nazaj. Ta kulturni dan mi je bil najljubši do sedaj.

Kristijan