Po lepi, sončni Štajerski

Torek in sreda, 15. in 16. 10., sta bila dneva, ko so se šestošolci odpravili na ogled ene najbolj sončnih in vedrih pokrajin – Štajerske. V nadaljevanju objavljamo zapis učenca Lovra Rodeta, učenca 6. c-razreda.

Odpeljali smo se z avtobusom izpred šole in napotili na avtocesto proti štajerski prestolnici. Med potjo smo se zabavali z igro resnica ali izziv.

Končno smo prispeli v Maribor. V mestnem parku smo pojedli malico in se razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla v akvarij in terarij, druga pa v mesto na ogled znamenitosti. Mi smo bili v drugi skupini in smo si šli pogledat mesto. Najprej smo se ustavili na Trgu Rudolfa Maistra pri njegovem kipu. Učitelj Boštjan Domjanič nam je razložil, zakaj je bil Rudolf Maister pomemben za Maribor. Šli smo naprej in prišli do mariborskega gradu. Pred njim je stal kip svetega Florjana. Meščani naj bi verjeli, da jih bo ta kip varoval pred požari. Pred kipom svetega Florjana smo videli še spomenik v obliki narobe obrnjene kaplje krvi, na kateri so bile narisane glave žrtev prve svetovne vojne. Po tem smo se odpravili na Slomškov trg do njegovega spomenika. On je bil zaslužen za cerkveno šolstvo (verouk …). Odpravili smo se naprej po ozkih ulicah in cestah in kmalu prišli do Rotovža (to pomeni mestna hiša). Tam smo popili vodo, ki smo jo imeli s sabo, in se odpravili naprej. Kmalu smo prispeli do Glavnega trga, na katerem je postavljen spomenik, ki se imenuje kužno znamenje. To naj bi ljudi varovalo pred kugo. Odpravili smo se naprej do Lenta ob Dravi (Lent pomeni pristanišče).Tam so parkirali splavarji, ki so na svojih splavih prevažali les in so se ustavili za počitek in kosilo. Nato smo šli do najstarejše trte v Sloveniji. Ogledali smo si jo, popili vodo in šli naprej, saj smo morali nazaj do terarija. V njem smo videli različne ribe, kače, legvane in druge eksotične živali. Nekatere živali so bile zanimive, nekatere pa sploh ne. Po ogledu terarija smo pojedli preostanek malice in počakali na prvo skupino, ki je medtem ko smo bili mi v terariju, hodila po Mariboru. Ko so končno le prišli, smo se vkrcali v avtobus in se odpeljali. Pred šolo smo se vrnili okoli petih, ker smo si šli vmes ogledati še Ptujski grad od zunaj in od znotraj. BILO JE ZELO ZABAVNO !!!