Andrej Rozman Roza in Uroš Hrovat otvorila bralno značko

   V četrtek, 10. oktobra 2019, smo imeli otvoritev bralne značke za naše najboljše bralce, ki sta ga popestrila prozaist Andrej Rozman Roza in ilustrator Uroš Hrovat.

Prvi je bil nastop za učence predmetne stopnje, ki jih je zabaval Andrej Rozman Roza. Za začetek so člani gledališkega kluba učencem predstavili pesnikovo življenje in dela v obliki pesmi.

Potem je pesnik prevzel pobudo in učencem recitiral ducat svojih pesmi, na primer: Mleko, Lepa Vida v akciji, Naš jezik, Semafor. Izdal nam je, da je na začetku svoje pesniške kariere pisal večinoma romantične pesmi, ki jih je pozneje zažgal. Seznanil nas je s svojim društvom, ki se imenuje Društvo zaničnikov, v katerem se člani borijo, da knjig ne obdavčijo. Vse več ljudi spodbuja to razmišljanje, letos novembra, se jim bodo uresničile želje, knjigam se bodo končno zmanjšali davki. Po resnih pogovorih smo se malo bolj zabavali z raznimi ugankami in šalami. Lahko bi zastavili še nekaj vprašanj, a čas druženja se je iztekel. Konec je popestril govor gospe ravnateljice Ane Nuše Kern, ki je pripovedovala o svojem otroštvu in o svojih strahovih pred povodnim možem v Mlinščici.

V naslednji uri je za učence razredne stopnje narisal nekaj njegovih mojstrovin Uroš Hrovat, ki ga poznamo predvsem po ilustracijah Rante, Smodlaka in Metke iz knjižnih uspešnic Primoža Suhodolčana – Košarkar naj bo, Kolesar naj bo, Ranta vrača udarec. Ura je kot bi mignil, učenci pa so zelo uživali.

Malo sva povprašali za mnenje prisotnih učencev, ki so nam izdali naslednje izjave:

»Bilo mi je v redu, zanimivo. Všeč mi je bila recitacija pesmi.«

»Všeč mi je bilo, kako je narisal polža.«

Predstava nama je bila všeč in bila je zanimiva. Veseli sva, da smo se osebno srečali s pesnikom, katerega pesmi smo v šoli že večkrat prebrali. Izvedeli sva veliko zanimivih stvari, ki sva jih preslišali v predstavi. Nekateri pa so dobili celo avtograme.

Nena in Tija