Obisk RTV Slovenija

V sredo, 30. 1. 2019, smo se učenci izbirnih predmetov šolsko novinarstvo in televizija odpravili na Radio in televizija Slovenija. Ob približno deveti uri smo prispeli na naš cilj, kjer nas je prijazno sprejel eden od zaposlenih.

RTV je razdeljen na dve zgradbi, radio in televizija, vmes je sicer prehod za pešce, pod tem pa je tunel za delavce. Vodič nam je med obiskom povedal nekaj zanimivosti, npr.: zgradbi sta eni najbolj potresno nevarnih stavb v Ljubljani, nekatere serije, nadaljevanke ali kvize posnamejo tudi po 9 do 10 delov v dveh ali treh dneh,  med vojno so se poročevalci skrivali in poročali v živo na radio, ki se je imenoval Kričač, in nobenega niso dobili. Odpeljal nas je tudi na Val 202, kjer smo si lahko ogledali snemalni studio ter kako poteka oddaja v živo.

Ogledali smo si, kako je poročevalka napovedala novice in obvestila. Nekaj izbrancev nas je  šlo v posebno sobo, kjer smo odgovorili na nekaj vprašanj. Na radiu smo bili v soboto, 2. 2. 2018, ob 6. uri zjutraj.

Sprehodili smo se tudi po tunelu, v katerem je majhen muzej. Tam je veliko starih kamer, mikrofonov in glasbenih plošč. Zanimive naprave pričajo o tem, kako je bilo še pred petdesetimi leti življenje povsem drugačno.

Ko smo prišli v stavbo televizije, nam je vodič pokazal veliko studiev, sobo, v kateri poteka nadzor informativne oddaje in skladišče z vsem scenami za različne oddaje.

Imeli smo zelo lep in podroben ogled obeh stavb RTV Slovenije, za katerega smo zelo hvaležni.

Klara Hauptman in Kaja Mencin