Obisk Srednje šole v Domžalah

V torek, 28. 11. 2017, smo si učenci 8. razredov ogledali Srednjo šolo Domžale. Najprej se nam je šola zdela zelo majhna, saj nam je profesor Andrej Pezdirc povedal, da ta šola nudi več izobraževalnih smeri. Imajo program za avtomehanike, za trgovce, za gimnazijce ali za varilce. Ko je z naših obrazov razbral začudenje, je hitro dopolnil, da je to, kar si bomo ogledali, le ena stavba šole in da so drugi prostori šole zraven Domžalske knjižnice.

Pa pojdimo po vrsti. Ko smo prišli do starega dela, smo se najprej razdelili v pet skupin. Nato smo imeli polurno predavanje o šoli na splošno. Učitelj Andrej Pezdirc, ki nam je predaval, nam je povedal, kako pomembno je, da si izberemo šolo, ki nam najbolj ustreza ,in potem je podrobneje razložil vsako smer. Po predavanju smo si ogledali avtomehanično garažo, kjer so nam učenci pokazali, kaj navadno počnejo pri pouku. Demonstrirali so nam, kako zamenjati gumo na avtomobilu. Ko so končali, nam je njihov profesor pokazal različne motorje. Po tem ogledu smo odšli v varilnico, kjer smo najprej spoznali različne kovine. Prav tako so nas opozorili, da bomo morali za vajo, ki nam jo bodo pokazali, imeti zaščito, zato so nam dali posebne »čelade« ki so imele debelo zatemnjeno steklo, da smo lahko gledali, kako varijo. Nekateri izmed nas smo tudi sami poskušali variti – bilo je nenavadno in zabavno.

 

Sledil je ogled 3D-tiskalnika, ki sicer porabi kar veliko časa, da nekaj naredi. A so te stvari zelo zanimive. Učitelj nam je razlagal, kako deluje, ko je tiskalnik tiskal rožo. Medtem nam je kazal različne stvari, ki jih je s tiskalnikom že stiskal. Prav tako nam je pokazal računalniško voden stroj (CNC). Veliko učencev je bilo zmedenih, saj je bil monitor kar star in sploh nismo vedeli, kaj to je.

Končali smo dokaj kmalu, zato smo imeli tudi odmor. Po odmoru je sledilo predavanje o kemiji, ki je temeljilo  na poskusih. Vsi so bili zelo zanimivi, a nam je učiteljica že na začetku povedala, da njihov pouk ne poteka tako, saj se morajo veliko stvari naučiti, zato na žalost ne morejo delati toliko poskusov, kot bi želeli. Sledilo je še zadnje predavanje o strokovnem predmetu za smer računalniški tehnik. Učitelj nas je najprej nagovoril in opisal predmet. Pokazal nam je tudi video, kjer so učenci zgradili robota, ki je premagal majhen poligon. Prav tako nam je povedal, da so se študentje  šest mesecev pripravljali na mednarodno tekmovanje, kjer morajo roboti premagovati bistveno večje in zahtevnejše poligone.

Vse, kar smo videli, se nam je zdelo zanimivo. Verjamem, da je vsakdo našel kaj zase, nekateri pa so celo dejali, da bodo po osnovni šoli nadaljevali svoje izobraževanje prav na SŠ Domžale.

Nika Iskra