Na rajžo po Dolenjski

V četrtek, 5. 10., smo imeli osmošolci literarno ekskurzijo po Dolenjskem. Ob 7. uri smo se z avtobusi odpeljali v pokrajino, ki predstavlja začetke slovenske književnosti in jezika.

Naša prva postaja je bila na gradu Bogenšperk. Tam smo podrobneje spoznali zgodovino gradu in življenje Janeza Vajkarda Valvasorja. Ena od skupin nam je ob koncu zaigrala Valvasorjevo zgodbo o Povodnem strahu iz Ljubljanice, ki je v 19. stoletju služila našemu največjemu slovenskemu pesniku, Francetu Prešernu, za navdih, ko je pisal prvo slovensko umetno balado, Povodni mož.

Naslednja postaja je bila Muljava, dom pisatelja prvega slovenskega romana. Spoznali smo Josipa Jurčiča in si imeli priložnost ogledati edinstven muzej na prostem. Prav tako kot na vseh ostalih postajah smo ob ogledu izpolnjevali učne liste, ki smo jih dobili na začetku ekskurzije. Po končanem ogledu domačije nam je 2. skupina odigrala Kozlovsko sodbo, ki ji je sledila še Krjavljeva zgodba.

Dogajanje nam Muljavi sta popestrila še dva harmonikarja, Andrej in Vid.

Za tem smo se odpeljali do Rašice, kjer smo si ogledali vezanje knjig na star način, prav tako pa smo spoznali življenje Primoža Trubarja.

Nato smo se z avtobusi odpeljali še na zadnjo postajo v Velike Lašče do rojstne hiše oz. vrat, ki so od hiše še ostala, Frana Levstika. Tam so nam posamezni učenci predstavili nekaj njegovih del, nato pa smo se odpravili do Ilijevega kozolca, kjer nam je zadnja skupina odigrala Martina Krpana. Po dolgem dnevu smo se nato počasi odpeljali nazaj v šolo.

Ekskurzija mi je bila všeč, še posebej predstave, ki smo jih pripravile posamezne skupin

                                                                                                                                Mirjam Kostanjšek