Sedmošolci v Centru ponovne uporabe v Ljubljani

Ste se kdaj spraševali, kam gredo vse smeti? Kaj se zgodi z njimi, ko jih Snagini tovornjaki odpeljejo na smetišče? No, mi smo se o tem podučili v okviru tehniškega dne.

Včeraj, 14. 3. 2017, smo se sedmošolci z avtobusom odpeljali v Ljubljano, kjer smo obiskali Center ponovne uporabe. Tam nas je sprejela prijazna mlada študentka, ki nas je peljala v CPU, in nam je razložila  pot ekoloških in mešanih odpadkov od gospodinjstva do predelave oziroma ponovne uporabe. Ste vedeli, da je Ljubljana na 1. mestu, kar se tiče recikliranja? Ste vedeli, da imamo tovarno za predelavo ekoloških in mešanih odpadkov, kjer predelujejo kompost in gorivo?

Po končanem predavanju smo se odpravili v zbirni center, kjer so bile še uporabne stvari, za katere bi mislili, da so neuporabne. Nato smo šli v trgovinico, v kateri prodajajo predmete, ki so jih nekateri odvrgli za neuporabne, a so jih spretni mojstri ponovno popravili, predelali in polepšali, da so postali uporabni, zelo poceni in lični. Videli smo npr. gramofon, ploščo, staro budilko, igrače, oblačila … Nekateri so to celo KUPILI. Ko smo čakali na avtobus, smo šli na 15-minutni sprehod do porodnišnice in mrtvašnice (obe sta bili skupaj – kar malce ironično, kajne) in nazaj. Za nami – c-jevci so prišli b-jevci in nato a-jevci. Ko smo se vrnili v šolo, smo pojedli malico in se podali na delo: naredili smo klinčke na kartonasti ali leseni podlagi z listki, na katerih pišejo črke za vsak dan v tednu in na katere napišeš predlog za kosilo. Na podlagi je bil prostor tudi za dodatne listke in svinčnik. Okrasili smo po želji. Učiteljica je naš izdelek ocenjevala.

Dan je bil zelo prijeten in ustvarjalen. Za vse se lahko zahvalimo učiteljici Vesni Bizalj.

Ester Mišvelj, Hana Pavšek