Srčki, čokoladice, ljubezen, Valentinovo

kupid-dan-zaljubljenih-810x643Valentinovo praznujemo 14. februarja. Na ta dan si zaljubljenci izkazujejo ljubezen. Vendar pa to ni dan le za zaljubljence, je tudi dan za prijatelje, ki se imajo radi.
Kdo je bil Valentin? Valentin je živel v 3. stoletju in je bil zaljubljen v paznikovo slepo hčer. Bil je zaprt zaradi krščanske vere. Valentin je slepemu dekletu pisal pesmi in ji s tem pomagal odgnati slepoto.
Kako pa se je valentinovo praznovalo nekoč? Rimljani so v času valentinovega praznovali  lumperkarije – to je bil čas plodnosti in rodovitnosti. Priredili so nekakšno loterijo. V skrinjico so dala dekleta listke s svojimi imeni, fantje pa so izžrebali med njimi. Izžrebana fant in dekle sta še naslednje leto veljala za par. Listič z imenom svojega ” Valentina” so si morala dekleta pripeti na obleko in ga nositi še nekaj dni. Na Švedskem pa so jih morale fantom nositi na dom, v zameno pa so dobila darila.
Kako pa danes praznujemo valentinovo pri nas? Mi praznik ljubezni poznamo že nekaj časa, vendar ne v povezavi s 14. februarjem. Pri nas se marca ptički ženijo.  Valentinovo ni  klasičen praznik, ki bi spremljal Slovence skozi zgodovino. Lahko bi rekli, da smo ga povzeli po zahodnih narodih, vendar se pri nas vse bolj uveljavlja, saj se v tem času trgovski centri in trgovine oblečejo v rdečo barvo in srčke.  Valentinova srca so k nam prišla iz Holandije in še danes je za nas rdeče srce simbol za ljubezen.
Zanimalo nas je tudi, kaj o valentinovem mislijo učitelji in učenci šole. Odgovori so nas presenetili, saj smo bili prepričani, da je ta praznik bolj priljubljen.Skoraj vsi učitelji so rekli, da je to normalen dan. Učiteljica zgodovine Blanka Čad je rekla da ji valentinovo ničesar ne pomeni ne predstavlja, ji je pa Gregorjevo zato bolj všeč. Tudi učitelju Francu Napastu praznik zaljubljencev ne pomeni kaj dosti. Učenci, ki smo jih povprašali, menijo, da je valentinovo normalen dan, sreda, dolgčas pač.

Klara Henigman, Luka Krapež