Obiskali smo RTV Slovenije

Torek, 24. 1. 2017, je bil za učence izbirnih predmetov šolsko novinarstvo, radia in televizije poseben dan. Obiskali smo namreč največjo medijsko hišo v Sloveniji – RTV Slovenije. Mentorja Andrej Golob in Jasmina Pogačnik sta želela, da učenci spoznamo, se podučimo in razumemo, kako deluje naša nacionalka.

IMG_6502

Vsi navdušeni smo ob 8.15 krenili v prestolnico, kjer se nahajata stavbi radia in televizije. Zanimivo je bilo, da smo vstopili v stavbo radia, izstopili pa iz stavbe televizije; obe hiši sta namreč povezani pod zemljo. Že pred samim vhodom nas je pozdravil deček s piščalko, delo znamenitega kiparja Zdenka Kalina.

Učenci smo si najprej ogledali radijsko postajo Val 202, kjer je Miha Šalehar natančno odgovarjal na naša resna in manj resna vprašanja. Naš »vodnik«, vodja izobraževalnega centra Franc Ravnikar, nam je potrpežljivo razlagal pomen samega dela in aparatur.

Po ogledu radijske postaje Val 202 smo si šli ogledat Big bang RTV-ja. Tam smo poslušali glasbo v živo in bilo je, roko na srce, kaj slišati. Vauuu, kako dobro je zvenelo.

Po ogledu Big banga smo se kar malce neradi prestavili naprej, in sicer v spodnje prostore, kjer se nahaja radijski muzej. Tam smo videli radie, televizije, stare več kot 50 let, slike pionirjev radia in televizije na Slovenskem in še mnogo drugih aparatov, ki jih dandanes ne uporabljajo več in so se nam zdeli čudni, malce nenavadni, da je kaj takega sploh obstajalo.

Razlago televizijskega dela nam je posredoval Jože Škrjanec. Z največjim zanimanjem smo prisluhnili informacijam v studiu, kjer snemajo poročila, vreme, Odmeve, šport. Presenetilo nas je dejstvo, da oprema stane več milijonov evrov in da imamo najnovejši mobilni center v tovornjaku, ki pokriva dve najodmevnejši športni prireditvi, Planico in Pokljuko. V živo so spremljali tudi OI v Sočiju. Zanimivo je, da je bila naša državica povabljena na ta dogodek, saj se po velikosti in pomembnosti ne more primerjati z medijskimi hišami, kot npr. BBC. Presenetljiva je bila tudi soba, v kateri poteka režija. Gospod Škrjanec nam je povedal, da je čas, ko oddajajo poročila zelo stresen, kaotičen, a se situacija takoj umiri, ko je oddaje konec. Takrat so vsi veseli in ponosni, da so kakovostno izpeljali še eno informativno oddajo.IMG_6500

Navdušil nas je tudi studio, kjer snemajo oddaje Vem!, Ribič Pepe, Križ kraž … Izvedeli smo, da se oddaje snemajo v kosu po 14 dni ali več, predvsem v poletnih mesecih, ker je takrat čas in ni programa »v živo«.

Naše popotovanje po največji medijski hiši se je končalo ob 11. uri. Polni informacij, začudenja in navdušenja smo še na avtobusu razpravljali o videnem. Vsi smo se strinjali, da je bil dan nekaj posebnega, da sta se naša »vodnika« res potrudila, da sta nam podala informacije na razumljiv način, predvsem pa smo hvaležni Štefanu Horvatu, ki nam je omogočil, da smo sploh lahko pokukali v notranjost radia in televizije.

Luka Krapež in Žiga Černivec