OBISK RUDNIKA VELENJE

V sredo in četrtek, 25. in 26. 1. 2023, smo petošolci odšli na ogled premogovnika v Velenju. Ob 7.45 smo se z avtobusom odpeljali v Velenje, pot je bila dolga, a zabavna.
V muzeju smo se razdelili v dve večji skupini in mi smo najprej odšli na ogled rovov. Pred

Foto: Greta Grošelj

dvigalom smo se oblekli v delovna oblačila, da se ne bi umazali, na glavo pa smo poveznili zaščitne čelade. Z dvigalom smo se spustili 164 m pod zemljo, kjer je močno pihalo. Gospod, ki nas je vodil po rovih, nam je razložil, da brez vetra ne bi bilo kisika za dihanje.  Pot smo nadaljevali s poslušanjem Antona Aškerca, ki je nekoč pisal v premogovniku, saj je tam našel mir

Foto: Greta Grošelj

in navdih. Najbolj smo si zapomnili tresenje tal, kakor so ga občutili knapi, ko je prišlo do udora ali kakšne druge nesreče daleč pod površjem. Videli smo tudi, kako so nekoč ljudje delali v premogovnikih, kakšno opremo so imeli in kako so reševali ponesrečene.
Na koncu je sledila zabavna pot s podzemnim vlakom, ki se je zdela vsem čudovita. Pot se je končala pod zemljo, a nad njo nas je čakala malica in nadaljevanje nad zemljo. Poslušali smo gospo, ki nam je pripovedovala o krstu (skoku čez kožo) novih delavcev – knapov. Ko so delavci po 16-ih urah prišli iz rovov, so svoja oblačila obesili na škripce na stropu in se stuširali pod starimi tuši.
Obisk premogovnika se mi je zdel zelo poučen.

Jakob Pirš, 5. d