Obisk Groharjeve hiše

Pred šolo smo se zbrali ob 7.30. Nato smo se testirali. Po testiranju smo se razporedili v dve veliki in dolgi koloni. B-razred je šel v prvi avtobus, mi pa v drugega. Vozili smo se uro in pol. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo šli po hribu navzdol in se znašli pred Groharjevo domačijo.
Zdela se nam je majhna. Za gospodom Gašperjem smo vstopili, se sezuli in obuli copate. Nato smo se vzpeli po stopnicah, kjer smo na stojalo obesili bunde in kape. Hiša je bila od znotraj veliko večja. Videlo se je, da je stara, a vzdrževana in tudi zelo velika. Potem smo šli v sobo, kjer smo pojedli malico. Gašper nas je nato odpeljal v sobo z inštrumenti. Posedli smo se na klopi, ki so bile ob steni. Ko smo vsi utihnili, se je Gašper predstavil in začel igrati na dva afriška bobna. Pri lesenem glasbilu, podobnem klavirju, je s palčkami zaigral glasbo iz risanke Tom in Jerry. Zaigral nam je še eno glasbo, mi pa smo ugibali, iz katere risanke je. Nato smo bili mi na vrsti. Gašper je določil, kdo od nas bo igral kakšen inštrument. Sestavili smo pesem ter našo skupino. Poimenovali smo jo Tumba-bomba. Tako so se imenovali tudi bobni. Naše ure je bilo konec in v koloni smo odšli po stopnicah v veliko sobo s štirimi mizami. Usedli smo se ter dobili bel list ter svinčnik. Prišel je gospod s črnimi lasmi in črno brado. Predstavil se nam je. Ime mu je bilo Mohor. Povedal nam je, da se je v tej hiši rodil Grohar, a je tu živel le dve leti, nato se je preselil v leseno hiško v gorah. Zanimivo se mi je zdelo, da je Grohar zelo rad obiskoval šolo in ko je bil sneg, je bil kdaj tudi edini učenec na šoli. Ko je Mohor nehal govoriti, je povedal, da bomo narisali Ivana Groharja. Kar nas je začudilo je bilo to, da je rekel, a ne glede na to kaj bo narisano, bo prav. In začeli smo risati krompir, usta … Nad končnim izdelkom nismo bili ravno navdušeni, a je bilo vseeno v redu. Vrnili smo svinčnike, zapustili sobo, odšli do obešalnikov, kjer smo vzeli kape in bunde. Ponovno smo se spustili po stopnicah. Vrnili smo copate in se obuli v čevlje.
Šli smo do avtobusa, kjer smo se usedli tako kot prej. Ko je avtobus speljal, smo pomahali Mohorju in Gašperju. Pot do šole je trajala tudi uro in pol.

Neža Hren

Groharjeva hiša na Sorici