Malo tu, malo tam …

Ste že slišali za avstrijsko Koroško? Koroška je zvezna dežela na jugu Avstrije, v kateri živijo tudi Slovenci. Glavno mesto te zvezne dežele je Celovec.

Učenci devetega razreda so obiskali te čudovite kraje, in sicer 10. 10. na dan plebiscita, ki je za Slovence, živeče v teh krajih, zelo pomemben. Leta 1920 so se na ta dan odločili, da se priključijo ozemlju Avstrije in ne h Kraljevini SHS.

Devetošolci so si ogledali Celovec, Bistrico, Gosposvetsko polje in cerkev Gospe Svete. Zelo poznan je knežji kamen, ki ponosno stoji v Dvorani grbov v Deželni palači. O njem vam bodo nekaj povedali tudi učitelji zgodovine. V Celovcu je veliko zanimivosti. Na primer Minimundus, kjer si lahko ogledate najbolj zanimive stavbe sveta v zelo pomanjšani obliki, Vrbsko jezero in še veliko več.

O tem, zakaj si učenci vsako leto ogledajo ravno ta kraj, sem povprašala učiteljico Blanko Čad, ki mi je povedala, da je pomembno, da učenci spoznavajo razmere na tem območju in da izvedo nekaj o zgodovini Slovencev, ki se je začela na Koroškem. Povedala mi je tudi, da je Koroška zibelka Slovenije. Z menoj je podelila svoje vtise: »Vedno grem rada v te kraje, kjer je močno prisotna in zakoreninjena slovenska tradicija.«

Avstrijsko Koroško si lahko ogledate vsi, za devetošolce pa sem prepričana, da so se imeli prav fino.

Neža Novak