Kaj je ogljik?

Devetošolci so odgovor na to vprašanje izvedeli  v ponedeljek, 21. 10. 2019, na naravoslovnem dnevu na temo ogljika. Razdeljeni po skupinah so obiskali pet delavnic. In kako so potekale delavnice?

  • Prva delavnica je potekala v učilnici biologije, kjer smo se seznanili z ogljikom in na tablicah iskali literaturo. Iskali smo odgovor, ali je življenje brez ogljika mogoče.
  • Druga ura je bila čas za ustvarjanje s plastelinom in plastičnimi kroglicami, s katerimi smo izdelovali molekule ogljika. Razdelili smo se v skupine po tri in veselo ustvarjali.
  • Po malici so sledili poskusi, ki smo jih vsi nestrpno čakali. Bilo je zanimivo, saj nihče ni vedel, čigavi so bili 15 let stari lasje, ki smo jih uporabili pri poskusu. Naredili smo tudi nekaj poskusov, kjer smo ugotavljali prisotnost ogljika. Ta delavnica nam je bila vsem najbolj všeč zaradi učiteljevega humornega razlaganja, ki nam je te poskuse vtisnil v spomin.
  • Četrto uro smo si ogledali kratek filmček o nafti in zemeljskem plinu. Videli in spoznali smo, da je ogljik res potreben in pomemben za življenje, saj je prisoten v skoraj vsaki reakciji na Zemlji.
  • Zadnjo uro smo delali samostojno in reševali učni list o ogljiku.

Delavnice so nam bile večinoma všeč in imeli smo se lepo.

                                                                                                         Brina in Zala