Malo tu, malo tam po Dolenjski

V četrtek, 4. 10., smo se učenci osmih razredov odpravili po Dolenjskem. Zbrali smo se ob 6.45 in se z avtobusom odpeljali spoznavat kulturno dediščino. Ogledali smo si grad Bogenšperk, rojstni hiši Josipa Jurčiča, Primoža Trubarja in Spodnje Retje, kjer se je rodil Fran Levstik.                                                                              

Ko smo končno prispeli do prve postaje, smo si ogledali grad Bogenšperk in izvedeli veliko novega o pisatelju in zgodovinarju Janezu Vajkardu Valvasorju. Po ogledu smo se odpravili do Muljave, kjer smo si ogledali Krjavljevo hišo, in prisluhnili Kozlovski sodbi v Višnji Gori ter dramski uprizoritvi, ki so jo nam pripravili sošolci. Tam je nekoč živel slovenski pisatelj Josip Jurčič.

Potem smo se odpeljali do Rašice, kjer smo si ogledali, kako so včasih izdelovali knjige, in prisluhnili zgodbi o Primožu Trubarju. Nato je sledila naša zadnja postojanka. Tam smo prisluhnili pripovedki o Martinu Krpanu. Za konec pa smo si ogledali še Ilijev kozolec in več kot sto let staro lipo, pred katero je kmet Močilar Levstiku pripovedoval zgodbo o slovenskem junaku.                

Vsi utrujeni in veseli smo se odpravili proti šoli, kamor smo prispeli ob tretji uri. Imeli smo se lepo.      

Lucija Krivec