Vikend samo za punce

V petek, 08. 10., se je začel težko pričakovan Vikend samo za punce. Popoldne smo se dekleta iz 7., 8. in 9. razredov zbrala pred šolo in naša pustolovščina se je začela.

Po razporeditvi po učilnicah, ki so postale naše sobe, smo jaz in ostalih 8 iz devetih razredov začele z delavnico o menstrualnem ciklu. Vsem se je delavnica zdela zelo poučna in zanimiva, saj smo izvedele mnogo nasvetov, kako lažje poslušati svoje telo in tako čim bolj izpolnjeno živeti življenje v harmoniji s samo seboj. Na naslednji delavnici smo se najprej igrale nekaj povezovalnih iger, nato pa poslušale krajše predavanje o samopodobi, ki so jo nam predstavile učiteljici Ana in Kristina ter psička Kala😊, izpolnile kratek vprašalnik o lastni samopodobi in se pogovorile o nasvetih za izboljšanje določenega področja. Zadnja delavnica prvega dne je bila na temo čuječnosti. Izvedele smo, kaj je čuječnost, se pogovorile o vključevanju čuječnosti v vsakdanje življenje in na koncu izvedle krajšo meditacijo. Umirjene smo se odpravile na zelo okusno večerjo, nato pa je bil čas za družabni večer z družabnimi igrami, povezovanjem in pogovorom. Bolj kot se je bližal čas za spanje, bolj živahne smo postajale in tako v sobah klepetale zelo dolgo … nekatere skoraj do prvih sončnih žarkov😊.

Soboto nas je nekaj začelo s sprehodom s psičko Kalo, ki je mene osebno po le nekaj uricah spanja zelo dobro zbudil. Sledilo je skupno raztezanje in zajtrk, nato pa delavnica, na kateri je vsaka razmislila o stvareh, ki ji veliko pomenijo, jo predstavljajo, in nato svoja razmišljanja strnila v obliki osebnega grba. Po ustvarjalnem vzdušju smo se z učiteljico Saro pogovorile o vplivu družabnih omrežij na samopodobo in kako lahko same ustvarimo kritično mišljenje, da se zavarujemo pred negativnim vplivom, ki je danes zelo pogost problem. Pred kosilom smo se udeležile še delavnic na temo odraščanja, ki so bile tematsko razporejene glede na razred. Ko smo se najedle ponovno odličnega kosila in si malo odpočile, smo nadaljevale z ustvarjanjem; gospa Lucija Hudoklin nam je predstavila fraktalno umetnost oz. fraktalno risbo. Po kratkem uvodu smo skupinsko preizkusile tehniko fraktalnega risanja, in sicer tako, da smo z zaprtimi očmi risale razne poteze na velik plakat. Nastala je zelo zanimiva vzorčasta slika, ki smo jo skupaj tudi pobarvale. Nadaljevale smo s plesno delavnico, kjer smo se naučile krajše koreografije, nato pa je bil čas za glasbene želje in sprostitev o glasbi😊. Za konec smo se s študentko Michelle Narat pogovorile o naši samopodobi in predvsem razmišljale o načinih za izboljšavo. Sledila sta sproščujoč sprehod s psičkama Kalo ter Neli in kuharski večer, kjer smo se razredno menjale pri peki ameriških palačink. Ko je naša skupina čakala, smo si v sobi ustvarile manjši disko in ob zelo glasni glasbi »na polno« plesale, ob čemer smo se zelo smejale in se neizmerno zabavale. Prišel je tudi naš čas za pripravo večerje, ki smo jo hitro in z veseljem pojedle😊. Za zaključek dneva so si nekatere ogledale film La famille Belier, druge pa smo se igrale družabne igre. Po ugašanju luči smo zaspale veliko prej kot v petek (soboto😊), saj nas je pomanjkanje spanca in zelo intenziven dan kar dobro utrudil.

Nedeljo smo ponovno nekatere začele s sprehodom, druge z raztezanjem in pospravljanjem učilnic. Sledil je zajtrk in prvi del evalvacije, kjer smo predstavile svoje novo znanje in izkušnje, ki so nam bile zanimive ob našem vikendu. Za zaključek je sledila še enourna zvočna meditacija, ki je nekatere popeljala v svet sanj, druge v lastni pravljični svet. Po koncu smo bile bolj umirjene, osvobojene negativnih občutkov. Pogovorile smo se o celotni izkušnji tabora in že so nas prišli iskat starši.

Na vikendu sem pridobila ogromno uporabnega znanja, bil je odlična priložnost za druženje in povezovanje in zdi se mi, da sem se tudi poglobila sama vase, se bolje spoznala. Hvala vsem učiteljicam, ki so bile z nami, in vsem zunanjim organizatorkam delavnic, bilo je odlično😊. Pa seveda kuharicam, ki so kuhale res zelo okusne obroke😊.

Danaja