Tudi mamice praznujejo

Materinski dan je praznik posvečen vsem materam sveta. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Sprva je bil določen 15. maj, datum so nato spremenili in ga prestavili na 25. marec. A po svetu materinski dan ni vedno na isti datum. Pa si poglejmo, kdaj ga obeležujejo!
V Etiopiji materinski dan praznujejo kar tri dni! Praznovanje priredijo po deževni dobi sredi jeseni, praznik pa je pospremljen s tridnevno pojedino, ki se imenuje Antrosht.
V Paragvaju materinski dan praznujejo 15. maja, isti dan pa praznujejo tudi dan neodvisnosti. Materinski dan se praznuje v čast aktivistki Juani Marìi de Lara, ki je imela ključno vlogo na dogodkih, ki so se odvili 14. maja 1811 in so omogočili neodvisnost države.
V Belgiji praznujejo dva materinska dneva, čeprav se uradno »pravi« materinski dan praznuje drugo nedeljo v maju. V okolišu okoli Antwerpa veliko ljudi materinski dan praznuje 15. avgusta, saj Marijino vnebovzetje smatrajo kot izviren materinski dan, praznik v maju pa kot komercialno različico tega.
Tako v Franciji kot v Nemčiji so za matere velikih družin zaradi nizke rodnosti v preteklosti uvedli sistem nagrajevanja. V Franciji so tako leta 1906 nagradili deset mater, ki so imele po devet otrok, leta 1928 pa so v Franciji namesto materinskega dneva, ki je z vojno prišel iz ZDA, praznovali dan številčnih družin.

Naši učenci niso pozabili na svoje mamice. S prijetnimi presenečenji, ki so jih ustvarili v šoli, so jih zagotovo razveselili.
Učenci 1. a-razreda so za materinski dan pripravili darilca za svoje mamice in jim sporočili, da jih imajo radi, ker:
– skrbijo za njih,
– ker pečejo najboljše sladice,
– ker gredo z njimi na sprehod,
– ker jih čuvajo,
– ker jih imajo preprosto rade,
– ker jim pomagajo pri učenju.

Učiteljici Jana in Barbara sta povedali, da so se učenci zelo potrudili in ob delu uživali. Malo manj pa ob pospravljanju.

Krtki ali učenci 2. c-razreda so na edinstven način sporočili, da je prav vsaka mamica posebna. In mi se z njimi resnično strinjamo.

Učenci 4. b-razreda so v okviru tehniškega dne izdelovali voščilnice za materinski dan. Dogovorili so se, da poleg voščilnice mamice razveselijo s pomočjo pri gospodinjskih opravilih in kakšnim objemom več kot sicer.

Učenci 4. b-razreda in njihove voščilnice za mamice