Gregorčki popestrili šolski vhod

Gregorjevo je praznik, ki ga pri nas praznujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Gregorjevo so včasih praznovali na prvi pomladni dan. Včasih so menda čevljarji, kovači in drugi rokodelci nehali delati, ko se je pojavila umetna svetloba. Po ljudskem izročilu se na ta dan “ptički ženijo”, zato ga praznujejo tudi zaljubljenci.
Ko je veljal še stari julijanski koledar, je Gregor Veliki, znan kot prinašalec luči, godoval na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo.
Do 16. stoletja je Gregor Veliki godoval na prvi spomladanski dan. Ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem, se je Gregorjevo premaknilo nazaj. Zato ga zdaj praznujemo 12. marca.
Po legendi naj bi Gregorja, ko je bil še dojenček, v lesenem zaboju spustili po reki.
Ponekod v Sloveniji zato na predvečer Gregorjevega po reki spuščajo gregorčke, v katerih je luč, ki jo daje sveča ali ogenj, kar prikazuje del leta, ko je sonce dolgo na obzorju.
Na Slovenskem je obveljal tudi rek: ptički se ženijo na Gregorjevo. To je bil včasih prvi pomladni dan. Ko so imeli ptički  “ohcet”, so dobrote ostale v grmovjih. Naslednji dan so jih otroci poiskali in se posladkali z njimi.
Tudi na naši šoli smo obeležili 12. marec – gregorjevo. V prizidku šole so učenci pripravili razstavo gregorčkov in tako popestrili vhod v šolo.

Žana