ŠPORT – ZDRAVJE – NAČIN ŽIVLJENJA

Različni športi so dobri za naše telo, ker se med športom, ki nam je všeč, sproščajo endorfini. To so hormoni za zdravo in dobro počutje. V krvi se zmanjša količina laktatov, ki so pokazatelji stresa. Zato moramo zbirati šport, ki nam je všeč in ne tistega, ki ga izberejo drugi.

Šport ni vedno za hujšanje, če pa je, potem pa si moramo zadati neke cilje in odločitve. Kdor se ukvarja s športom, ni tako izpostavljen boleznim, depresijam in podobno. Možgani med športom dobijo več kisika, saj se krvni pretok pospeši. Telesna vadba izboljša delovanje vseh organov, pri tem pa se izločajo različni strupi iz telesa.

Šport pripomore k spoznavanju novih prijateljev, vključevanju v skupino, zabavi in spoštovanju športnih pravil. Za otroke, ki so še v vrtcu, ni tako pomembno, da se vključujejo v različne športe, saj se veliko gibljejo zunaj, npr.: na igralih, v gozdu in parku. Žal se večina najstnikov, ko pridejo v srednjo šolo, neha ukvarjati s športom zaradi več učenja in obremenjenosti.

Šport je za najstnike zelo pomemben. Če se ukvarjajo z njim, imajo manj možnosti, da bi zboleli za sladkorno boleznijo in na splošno imajo manj težav z zdravjem, predvsem pa jim krepi samopodobo.

Še moj nasvet za vas: UKVARJAJTE SE S ŠPORTOM, četudi greste vsak dan samo na poluri sprehod. Videli boste, ne bo vam žal!

Jan Žnidarič Zoubek