Slovesno v razredih ob kulturnem prazniku

V četrtek, 7. 2. 2019, smo na šoli praznovali Prešernov dan, naš kulturni praznik. Vsak razred je imel pripravljeno svojo slavnostno prireditev. Skupaj jih je bilo kar 33. Nastopali smo vsi učenci, ki smo bili tisti dan prisotni in moram priznati, da ni manjkalo veliko učencev, torej skoraj 800 učencev je pokazalo, kar so pri urah slovenščine in razrednih urah oblikovali za ta namen.

Prireditve so potekale prvo šolsko uro. Trajale so približno 45 minut, v nekaterih razredih so morali kar malce pohiteti, da šolski zvonec ni prekinil slovesnega vzdušja. Proslave so zelo bogate. Učenci smo predstavili ples, petje, igranje na inštrumente, recitacije, dramsko igre in še kaj. Po 45 minutah kulture smo nadaljevali s poukom po urniku.

Po prireditvi so učenci povedali:

Naš razred se je zbral v matični učilnici, učilnici Polone Torkar. Najprej smo naredili prostor za nastopajoče in pripravili stole za gledalce. Prva sta na oder prišla Hana Pavšek in Leon Obrulj, ki sta imela vezni tekst in sta predstavila prve nastopajoče. 1. skupina pod vodstvom učiteljice Cotman je recitirala in zvočno predstavila pesem Otona Župančiča Žebljarsko. Sledila je 2. skupina z recitacijami pod vodstvom učitelja Domjanića. Sledila je 3. skupina, ki je dramsko uprizorila Zdravljico  in prvi sonet Sonetov nesreče – o, Vrba.

Moj razred se je dobil v učilnici učiteljice Jasmine Pogačnik. Najprej smo premaknili mize in pripravili stole. Ko smo bili vsi pripravljeni, sta Eva Kapus in Tim Ličen začela z veznim tekstom. Najprej sta napovedala 3. in nato še 5. skupino, ki so pripravili gledališko smešno in izvirno predstavitev. Za njimi je pred razredom nastopila še 4. skupina, v kateri so učenci recitirali pesmi Soči. Naslednja sta na oder prišla Nika in Rudi iz 1. skupine, ki sta recitirala svoje kitice in še od svojih dveh sošolcev, ki sta na četrtkovi prireditvi manjkala. Nazadnje pa je na vrsto prišli še 2. skupina z recitacijami Prešernovih pesmi. Ko smo končali s predstavitvami smo mize postavili nazaj in počakali, da je zazvonilo. Prireditev je bila smešna in zabavna.

V četrtek smo imeli tudi v 8. c-razredu kulturno prireditev. Najprej smo prisluhnili himni, potem pa nam je prva skupina predstavila Urško na sodoben način, ki jo je zapisal Andrej Rozman Roza. Druga skupina nam je recitirala Prešernovega Povodnega moža. Učenci smo tako spoznali razlike in podobnosti obeh različic, vsem pa je bila bolj všeč Rozmanova zabavna, smešna in domiselna različica. Tretja skupina nam je zaigrala dramski prizor besedila Pri revizorju, četrta skupina nam je predstavila Županovo Micko. Kot zadnja se nam je na ogled postavila skupina, ki je zaigrala balado Lepa Vida. Prireditev mi je bila zelo všeč. Menim, da je lažje nastopati v razredu kot na velikem šolskem odru.

Na začetku prireditve 7. c-razreda nam je Ema zaigrala himno na violino. Nato sta Andreja in Nika začeli s predstavitvijo Ivana Cankarja, ker prejšnje leto praznovali  100. obletnico njegove smrti. Sledila je recitacija o Rdeči kapici, ki sta jo zrecitirala Tjaš in David. Ko je bilo to končano, smo nadaljevali z dramsko igro Martina Krpana, ki so ga odigrali Blaž, Aljaž in Miha. Po tej točki nam je učitelj zaigral na kitaro. Ampak to še zdaleč ni bilo konec. Naslednji so bili Maks, Tilen in Gregor, ki so nam zrecitirali Trebušno zver, ki jo je napisal Roald Dahl. Nato smo jaz, Teja, Hana, Lara in Ema odigrali dramsko igro Kozlovska sodba v Višnji Gori. Bližali smo se koncu, zato smo hitro nadaljevali z Marjetko in Živo, ki sta nam odpeli pesem Mala terasa. Končno sem na oder prišel jaz, kjer sem odrepal pesem Popoln lajf. Hitri smo bili, zato sta na vrsto prišla Nik in Luka, ki sta zrecitirala Volk in jagnje. Za tem smo slišali Andrejo, ki nam je na harmoniko zaigrala pesem Čebelar. Za konec pa smo slišali tudi Žana s pesmijo Pesem, Urha s pesmijo Pesem in Živo, ki je recitirala pesem, ki jo je napisala sama. In tako se je naša razredna prireditev zaključila.

Še nekaj slikovnih utrinkov 🙂

Marjetka Rakar, Erin Gabrijel, Tjaša Grašič, Lucija Krivec, Jan Žnidar Zoubek