Jezikavo, praznično, veselo, v pričakovanju …

dan_jezikov_2016_1Bolj ko gre leto proti koncu, vse več dogodkov in praznikov proslavljamo. Tudi na naši šoli je pestro, saj se poklonimo kar dvema pomembnima dogodkoma: dnevu jezikov ter dnevu samostojnosti in enotnosti.

Dan jezikov vsako leto obeležimo 26. 9., ko se po vsej Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja. Na dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12., pa smo ponosni na razglasitev izidov volitev o samostojnosti naše države, ki jo je podprlo več kot 90 odstotkov vseh volivcev.

V počastitev obeh praznikov učenci in učitelji pripravijo proslavo za vse mlajše in starejše nadobudneže.

In kako je bilo letos??????dan_jezikov_2016_3

23. 12. 2016 si po šoli lahko prav vohal tisti sladek občutek brezdelja, ko so bila večinoma vsa živa bitja z glavo napol v medenjakih (ki jih je najverjetneje pojedel božični škrat Boltežar) in so učitelji obupavali nad tem, da bi vzpostavili razredni mir in spokojnost.

Nekaterim pa ni bilo do mojih slabih šal – z mano vred. Skupina pridnih delavcev, pod koordinacijo učiteljice Saše Ozimek Nosan, si je vse od tedna nazaj prizadevala za popolno predpraznično predstavo. Na dan predstave so njihove glave prepevale panično različico pesmi Tisoč iskric smo prižgali.

In kaj vse se je počelo na tej proslavi? Že prvo uro so učence šestih, sedmih, osmih in devetih razredov pozdravili nasmejani obrazi švedskih mišk in ostalih prijetnih glodavcev pod vodstvom učiteljice Karmen Pokorny, otroškega pevskega zbora pod taktirko Karmen Logar, prvih razredov (in njihovega ljubkega petja) … Vse skupaj so začinili različni jeziki, v katerih so pele in recitirale tudi učenke sedmih razredov, in svetovno prijateljstvo opevali šesti razredi v japonščini, nemščini, angleščini, francoščini in jezikih, preveč ekstravagantnih, da bi jih prepoznala.

Tudi tonska ekipa je za mešalno mizo delala čudeže; ko smo mislili, da bo šlo vse k samorogom skakat, smo že dobivali pohvale za neverjetno predstavo.

Ja, bil je nepozaben začetek počitnic. In potem smo vsi veseli odšli v svoje razrede jest doma pečeno pecivo.

 

Aja Vrenjak, Hana Pavšek, Tadeja Rems