Obisk tehniškega muzeja Slovenije

V petek, 30. 9. 2016, smo se učenci sedmih razredov odpravili v Tehniški muzej Slovenije (TMS), ki se nahaja v kartuzijanskem samostanu Bistra v Bistri pri Vrhniki in ponuja obiskovalcem ogled številnih zbirk ter pestro ponudbo izobraževalnih vsebin. 

Ogled je za nas organizirala učiteljica Jelka Frelih, spremljali pa so nas razredničarke, Blanka Čad in učitelj Franc Napast, ki se na tehnične zadeve zelo spozna.

V muzeju, ki je  naš ponos, smo si ogledali različne poskuse, ki so jih pripravili učenci s Fakultete za strojništvo. Stroji, ki so jih predstavili, so počeli zanimive stvari, kot so: prelaganje drv, lopar, ki je odbijal žogice za tenis, mehčanje plastike, 3D-tiskanje, lahko smo vžigali avto … V drugi polovici dneva smo si ogledali razstavo Nikole Tesle (njegove poskuse) in obsežno zbirko Titovih avtomobilov.

Meniva, da je bila razstava avtomobilov za večino najbolj zanimiva, saj smo videli razvoj avtomobilov prav od začetka do zdaj. Poleg avtomobilov smo si ogledali tudi razstavo različnih koles in avtobusov ter makete letal in vlakov. Bili smo navdušeni.

Tehniški dan se nama je zdel zelo zanimiv in poučen. Verjameva, da smo se vsi naučili kaj novega in si v prihodnosti želiva še več tovrstnih dni.

Eva Ogrinec in Eva Kapus