Intervju z Ano Nušo Kern ob nazivu naj kulturna šola

IMG_0660

Bučni aplavz, prosim … Letos je naša šola postala Naj kulturna šola leta 2016! Si lahko mislite, da bomo naziv kulturna šolo nosili vse do leta 2021, naj kulturna šola v kategoriji velike šole pa do naslednjega leta, ko bo septembra nova razglasitev?

»Slavje« je potekalo kar na treh lokacijah; s prisrčnega sprejema na OŠ  Petrovče naprej v dvorec Novo Celje in vse do Doma slovenskega tabora Žalec, se je odvijal slavnostni dogodek, ki je bil odet s čudovito predstavo, polno plesa, petja in gledaliških točk.

Vendar … Kaj kulturna šola sploh je?

Kulturna šola predvsem promovira ustvarjalnost ter vseživljenjsko ustvarjanje in povezovanje. Je program, v katerem želijo krepiti ustrezno kulturno vzgojo in umetniško ustvarjalnost mladih, podpirati njihove kulturne dosežke, spodbuditi šole k stremenju, da postanejo kulturno žarišče domačega kraja.FOTO 1

Kaj več o podrobnostih dogodka pa nam je zaupala ravnateljica Ana Nuša Kern:

 

Dobro jutro! Imate čas za kratek intervju za šolski časopis Generacija?

Seveda, seveda, prisedita.

Hvala. V tem tednu je naša šola prijela priznanje za naj kulturno šolo v Sloveniji v kategoriji velike šole. Kdaj in kje ste sprejeli priznanje?

Priznanje so podelili v četrtek, 22. 9. 2016, v Žalcu  – OŠ Petrovče je bila lansko leto naj kulturna šola v državi in ta spada pod občino Žalec.

Kdo se je udeležil dogodka?

Gospa učiteljica Jasmina Pogačnik, gospa Nataša Cotman, Nejc Prašnikar (9. c) in Eva Kapus (7. b). Moram pristaviti, da so nas prijazno obiskali tudi predstavniki z občine: župan Toni Dragar, svetovalka za stike z javnostjo Teja Hauptman ter fotograf Vid Repanšek.

Kaj vam pomeni kultura?

Kultura mi pomeni veliko več kot samo nekaj ali mnogo kulturnih prireditev; kulturno naj bi bil vzgajan vsak od nas. Zame je kultura tudi kulturno, spoštljivo obnašanje, brez nasilnih »dodatkov« … Kultura neke osebe ali skupnosti obsega vse to in še več. Tu gre tudi za ohranjanje kulturne dediščine – našega šolskega objekta in okolice. Je tudi pot, s katero izražamo to, kar občutimo, da se dotakne nečesa globljega v posamezniku in ga plemeniti.

Katere dejavnosti, povezane s kulturo, se odvijajo na naši šoli?

Tega je zelo veliko (smeh). To je od kulturnih prireditev do različnih dogodkov, ki jih pripravljajo v posameznih razredih, nenazadnje tudi kulturni obiski – npr. ogled predstave Moje pesmi, moje sanje. Skratka likovno, literarno, glasbeno in dramsko ustvarjanje; zastopamo vsa ta področja, nekatera bolj, nekatera manj. Pred tremi leti smo dobili tudi priznanje za naj kulturno šolo na literarnem področju, saj smo bili takrat še posebej močni v literarnem izražanju. Tudi vidve sta del tega, zato se to očitno dobro ohranja. Na šoli gostimo tudi veliko dramskih talentov in vedno se najdejo kakšni nadobudneži.

Kako se počutite ob tem laskavem nazivu – naj kulturna šola?

Dobri smo na področju ustvarjanja; sicer moramo še malo delati na medsebojnih odnosih (smeh). Sem pa vesela tega naziva in mislim, da smo si ga zaslužili. Prejem priznanja samo potrjuje trdo delo tako učiteljev kot učencev na literarnem, dramskem, glasbenem in likovnem področju ustvarjanja.

Še eno zadnje vprašanje: kako pa bi po vašem lahko dvignili raven ozaveščenosti o kulturi na naši šoli?

Poglejte, kot sem že prej izpostavila, moramo še veliko delati na svojem kulturnem obnašanju do sočloveka, zato se mi zdi dobro, da učenci ustvarjajo igre z moralnim naukom, pišejo pesmi z močnim sporočilom in predvsem sodelujejo, se pogovarjajo med sabo. Pogovor je v današnji moderni dobi, ko vsi gledajo dol v svoje pametne telefone, postal nekoliko precenjen. Tudi obisk kulturnih prireditev, kot je npr. Moje pesmi, moje sanje in drugih predstav, dogodkov, pripomore k kulturni ozaveščenosti.

IMG_6190Tako torej… Mislim, da bo to vse. Želim vam lep dan in hvala za vaš čas.

Hvala tudi vama in veliko sreče pri ustvarjanju.

Aja Vrenjak in Eva Ogrinec