Kulturna ura v virtualnih razredih

35 oddelkov … 860 učencev … 35 proslav … 35 obeležitev slovenskega kulturnega praznika … 23 virtualnih proslav preko zooma … 13 proslav v razredih … nenavadno, drugače, ponosno, kulturno …

Danaja

V sredo, 3. 2. 2021, sem že navsezgodaj zjutraj v svoji sobi pripravljala notno stojalo, nameščala mostiček na violino in nekaj malega zaigrala, potem pa sem se že prižgala računalnik in se priklopila na prav posebno ZOOM-konferenco. Imeli smo namreč uro, namenjeno spoznavanju kulture in obeležitvi Prešernovega dne.

Najprej smo se pozdravili, nato pa je učiteljica predvajala Zdravljico. Po naši himni smo se po scenariju med seboj sproščeno pogovarjali in spoznali marsikaj zanimivega: na primer razloge, zakaj je Zdravljica sploh nastala, pa tudi to, da je Prešeren pisal zabavne pesmi. Ob njegovi Železni cesti sta se malo »besedno dajala« Matic in Kim. Ogledali smo si tudi posnetek o tem, da ni lahko pisati takih pesmi kot jih je Prešeren, a da je z vztrajnostjo vse mogoče. Po Prešernu je pogovor tekel o drugih zelo pomembnih slovenskih literarnih ustvarjalcih; ali ste vedeli, da je letos 150. obletnica rojstva Frana Saleškega Finžgarja? Pogovorili smo se o njegovem romanu Pod svobodnim soncem in lahko vam povem, da tisti, ki ga v naši skupini še niso prebrali, ga sedaj zagotovo bodo. Spomnili smo se, da je letos tudi Jurčičevo leto. Ko smo govorili o njem, smo najprej omenili, da je on napisal prvi slovenski roman Deseti brat, prav tako pa smo izvedeli, da ga je za pisanje navdušil njegov ded, in sicer s pripovedovanjem zgodb že v otroštvu. Bil je tako navdušen, da je svojo prvo pripovedko, tisto o beli kači, napisal že pri 17. letih. Ob spoznanju, da so v njegovih Rokovnjačih omenjene Radomlje, smo bili vsi prav prijetno presenečeni. Pri Jurčiču smo se nasmejali tudi ob spominu na njegovo humoresko, Kozlovsko sodbo v Višnji Gori.

Za konec sem na violino zaigrala skladbo iz Prešernovih časov – Variacije na temo Weigla skladatelja Dancla.

Čeprav je bila obeležitev kulturnega praznika nenavadna oziroma drugačna, saj je potekala preko računalniških zaslonov, mi je bila zelo všeč; ni manjkalo kulture, zabavnih spominov in novih spoznanj.

Danaja