Dan samostojnosti in enotnosti, božič, novo leto … zadnji šolski dan v letu 2020

Proslava ob dnevu jezikov, ki jo združimo z obeležitvijo dneva samostojnosti in enotnosti, je stalnica za našo šolo in niti korona nas ni mogla zaustaviti, da bi bili učenci prikrajšani zanjo. Učitelji, ki na šoli poučujejo jezike, so združili moči, učitelj Jaka Črešnar je vse “zmontiral v celoto, učiteljica Jasmina Pogačnik pa je poskrbela za vezno besedilo in voditelje.
24. 12. smo tako lahko uživali ob prijetnih prizorih učencev, ki so se nam, kot vsako leto, predstavili na različnih področjih: vse od glasbe pa nazaj do angleščine, nemščine in spet do slovenščine. Manjkal ni niti ples. Predstava je bila zelo izvirna in je mnoge navdušila.
V tem dnevu si je bilo priporočeno ogledati film Nenavaden teden s Tess, ki je bil na sporedu na RTV SLO 1 ob 10.05 po priporočilu slovenskih učiteljev. Film je nas, mlade gledalce, zelo navdušil; govoril je namreč o dečku, ki je prišel na počitnice z družino ter o nenavadni deklici Tess, ki je z mamo živela sama. Očeta ni poznala, pripravila pa je načrt, kako ga spoznati.
Ob zabavnem filmu smo vsi uživali, hkrati pa nas je razveseljevalo dejstvo, da so počitnice pred vrati. Z neučakanostjo smo pogledali ves program, ki je obsegal še razvedrilne videokonference, potem pa se prepustili občutku svobode, ki nas je popeljal v brezskrben počitniški teden.

Žana iz 7. razreda je dejala: “Proslava mi je bila zelo všeč, bila je zanimiva in v njej se je veliko dogajalo. Po njej smo si ogledali film, ki je govoril o Tess in njenemu
prijatelju Samu. Skupaj sta iskala Tessinega očeta. Film
je bil zanimiv in poučen.
Počitnic sem se zelo veselila, saj sem že komaj čakala,
da si malo odpočijem od šole in se zabavam z družino.”

Ajda in Žana

Sedmošolka Žana je zadnji dan opisala z naslednjimi besedami:

Bil je veseli december, 24. 12. In na naši šoli je potekala proslava, tako kot vsako leto. A tokrat je bilo vse drugače. Kot prvo je bilo vse od doma in nič v živo. Kot drugo je bil dan, kot vsak v šoli na daljavo, le da nismo uporabljali učbenikov in peresnic, ampak smo si ogledali prireditev na spletu. Ker so se učenci posneli svoje prispevke, je nastal en lep filmček, ki smo si ga ogledali vsi učenci šole. Še gospa ravnateljica Ana Nuša Kern je posnela svoj govor. Predstava je bila namenjen dnevu jezikov, a je bila kot vsako leto obarvana v lučeh božiča. Po predstavi smo si ogledali film Nenavaden teden s Tesso, ki je govoril o tem, kako se je desetletni deček po imenu Samuel preseli na otok Texe na Nizozemskem, in srečal enajstletno Tesso, ki je iskala svojega očeta. Ko ga je izsledila preko interneta, mu je pripravila preizkuse, da bi izvedela, če je je sploh vreden. Pri tem je potrebovala Samuelovo pomoč in seveda se jima je včasih zgodilo kaj smešnega, a včasih se je kaj tudi resno zalomilo.
Meni je bila proslava všeč, saj je bila, kot vsako leto, zelo božična in hkrati poučna. Tudi film mi je bil všeč. Moj najljubši del je bil, ko sta se učila plesati salso in je Tessa vodila. Jaz sem komaj čakala počitnice in moram priznati, da  mi je delo od doma že malce presedalo.

Žana