Razmišljanja naših učencev v času COVID-19

Od našega zadnjega prerivanja po šolskih hodnikih se je veliko stvari okoli nas spremenilo. Skoraj čez noč smo se prisilno odtujili in zapustili učilnice. Sedaj smo primorani šolo “obiskovati” preko spleta. V trenutku se je vse ustavilo. Podjetja so zaprla svoja vrata, druženja so prepovedana, vsi dogodki so odpovedani.  Transport se je ustavil. Vse, kar nam preostane, je druženje z domačimi. Na srečo obstajajo  socialna omrežja, kjer si prijatelji lahko izmenjujemo naše izkušnje, doživetja, skrbi in občutja.

Naša naloga je, da zaščitimo sebe in druge in  nimamo stikov z ostalimi ljudmi. To je težko, a je nujno potrebno. Enako velja za vse ljudi  po svetu. Pod vodstvom vlade smo se nekako ljudje sprijaznili s situacijo in upoštevamo vsa pravila, ki so nam dana, da bomo karseda uspešno premagali ta virus.

Kljub temu  da nas je narava predčasno opozarjala z naravnimi katastrofami (požar v Avstraliji, požar v Amazonskem gozdu, potres na Hrvaškem …) se ljudje za njena opozorila nismo zmenili, saj smo menili, da so to zgolj naravne katastrofe, ki pač morajo biti.

Sedaj, ko nam je narava preko virusa pokazala zobe, se sprašujemo, kako je to mogoče in zakaj prav nam. Vemo, da je okuženih in smrtnih žrtev ogromno, a iz tega virusa so prišle tudi dobre stvari. V tem času, ko se vsi ukvarjamo ali z novicami ali pa sami s sabo, se je stanje na Zemlji izboljšalo, saj ni toliko prometa, torej ni izpušnih plinov, okoli nas je manj smeti, saj ne potujemo. Vidne so razlike v zraku na Kitajskem, v Benetkah pa je voda veliko bolj čistejša kot navadno in tudi ptice je moč slišati ter v gozdovih srečati kako žival.

Ko bo vsega tega konec, upam, da čim prej, bi se morali držati tega, kar moramo početi sedaj. Morali bi bolj paziti na higieno oz. umivanje rok. Morali bi se naučiti, kako paziti drug na drugega in nuditi pomoč tistim, ki jjo potrebujejo, saj le tako lahko živimo v miru in sožitju.

Vsi vi, ki berete, potrudite se, da ustavimo širjenje virusa, da upoštevate pravila ter seveda, da ne pozabite na šolo. Ostanite doma.

Nena

Mislim, da smo se šele zdaj začeli zavedati, kaj se dogaja po svetu in kako se lahko cel svet »obrne« na glavo v enem samem hipu. Mislim, da nam Zemlja ter narava želita povedati, da tako ne gre več naprej in se moramo ustaviti ter premisliti, preden storimo kaj, česar ne bomo mogli popraviti. Kitajska je že izven krize in na različnih prikazih je možno razbrati, da je onesnaženost zraka v času karantene zelo padla oz. je postala takšna, kot bi morala biti že dlje časa. V času karantene je Zagreb zadel potres, ki se je čutil tudi v nekaterih delih Slovenije. Mislim, da smo se takrat vsi vprašali in pomislili, kaj se dogaja z našo Zemljo. Njo smo začeli šele zdaj resno ceniti, saj do takega stanja ni prišlo že več let. Število smrtnih žrtev se iz dneva v dan veča in številke so neresnične ter zaskrbljujoče. Dobro pri tej situaciji je, da je zrak v  državi trenutno čistejši. Upajmo, da za daljše časovno obdobje in da se ne bo povrnil v prvotno stanje, torej stanje pred karanteno. Slabo pri tej situaciji je, da se je morala zgoditi takšna katastrofa, da smo se zavedali vsega tega.  

                                      Zala

Leto 2020 bo zaznamovala kriza, ki se je bomo spominjali zaradi sprememb, ki jih je prinesel  koronavirus. V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali porast primerov pljučnic in odkrili, da gre za nov virus iz družine koronavirusov. Poimenovali so ga SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Škoda, ki  jo je povzročil nov virus, ni nastala samo v zdravstvu, temveč tudi v gospodarstvu. Države so se izolirale v večjem merilu kot kadar koli prej. Ljudje zbolevajo in umirajo, zdravstveni sistemi so močno obremenjeni, prav tako zdravstveni delavci. 

Kriza je močno prizadela tudi podjetnike, manj je trgovanja, gibanje je močno omejeno, posledično zaradi manjšega povpraševanja cena nafte pada. Ljudje izgubljajo službe, celoten javni prevoz je zaprt …

Je pa tudi dobra stran: ker se je industrija ustavila, je veliko manj onesnaževanja, nekatere reke so v rekordnem času spet oživele. Tudi ljudje so se začeli bolj povezovati, opazi se solidarnost do tistih, ki so se znašli v stiski.

Ob vsem tem naprošam bralce, naj ostanejo doma in upoštevajo ukrepe, saj bomo v prihodnje le tako uspeli premagati to grožnjo.

Maks

Vsi vemo, da se leto 2020 ni začelo tako, kot smo si zamišljali, in bi lahko ta začetek leta opisali z eno besedo – KAOS. Nihče ne ve, zakaj je ta virus izbruhnil. Nekateri pravijo, da zato ker z našim planetom ne ravnamo pravilno in nam Zemlja hoče nekaj sporočiti, spet drugi, da je bilo vse načrtovano in da je Kitajska ali vlada nalašč spustila virus v svet, da bi se populacija zmanjšala.  Nihče ne ve zagotovo …

Skoraj vse, kar se je letos dogajalo, je povezano z Zemljo … Globalno segrevanje (čeprav smo o njem razmišljali konec leta 2019), Avstralija z vsemi požari, novi koronavirus, živalski svet, ki izumira zaradi naših nepremišljenih dejanj, in še  bi lahko naštevala. Kot vidite, nam Zemlja nekaj sporoča in to sporočilo je v obliki koronavirusa.

Vsa ta situacija z  virusom ima tudi svoje dobre lastnosti. Ker ljudje ostajamo doma in ne hodimo toliko ven, ne mečemo plastike in smeti v naravo, nekatere tovarne so nehale delati in ni toliko škodljivih snovi v zraku, enako je z avti in motorji. … Slaba stran, ki jo vidimo vsak dan, in o njej tudi največ razmišljamo se kaže v umiranju ljudi.  Ljudje ostajajo brez služb in nimajo denarja, hrane, ljudje smo prikrajšani za druženje, ljudje smo “zaprti” v svojih domovih …

Od vsega, kar se dogaja, bi morali tudi nekaj  odnesti. Na primer: ne mečimo odpadkov  v naravo, pogosto si umivajmo roke, pazimo nase …

Rada bi sporočila vsem, ki to berejo, da je Zemlja ena sama in da moramo za njo skrbeti, seveda pa poskrbimo tudi zase –  ostanite doma.

Lara