Rim – obisk večnega mesta

Osmošolci smo se od ponedeljka, 25. 3., do petka, 29. 3., “potepali” po Rimu. Oglede je za nas organizirala učiteljica Greta Grošelj s sodelavci.

Ponedeljek in torek, ki smo ju preživeli še v Radomljah na šoli, sta bila namenjena tematskim in ustvarjalnim delavnicam, ki so zadostile še tako prefinjenemu okusu, da smo učenci lahko uživali v spoznavanju rimskih časov.  Podrobno smo se seznanili z Rimljani in njihovo kulturo.

Prva skupina je pod vodstvom učiteljice Grete Grošelj izdelovala oblačila in obutev Rimljanov, druga skupina je izdelovala nakit in lovorjeve venčke. Njim je pomagala Amanda Pokorn. Tretja skupina je s pomočjo učiteljice Marjane Borovnice spoznala arhitekturo in bivanje Rimljanov ter izdelovala mozaike. Ena izmed skupin je bila likovno-kiparska. Vodili sta jo učiteljici Maja B. Zornada in Saša Bohorč. Peta skupina je kuhala rimsko hrano. Z učenci je jedi pripravljal učitelj Blaž Mikuž. Učiteljica Nataša Cotman je za šesto skupino pripravila dramsko igro. Sedma in osma skupina sta bili zgodovinski. Vodila sta ju učitelja Blanka Čad in Igor Steiner. Deveta skupina je spoznavala Italijo in ostale učence kasneje tudi vodila po njej. Delavnico je vodila učiteljica Saša K. Zabret. Zadnja delavnica pa je bila verska. Na tej delavnici so se učenci podučili vse o rimskih bogovih, katakombah in Vatikanu. Pripravil jo je učitelj Andrej Golob.

V torek so potekale predstavitve. Vsaka skupina je predstavila svojo delavnico in izdelke, ki so jih naredili, zvečer pa smo se odpravili proti Rimu. V Italiji smo si učenci ogledali Kolosej, Pompeje, Vatikan, Fontano di Trevi, španske stopnice, katakombe … Želeli smo si ogledati tudi vulkan Vezuv, ampak je zaradi vetra izlet odpadel.

Štirje dnevi, polni novih spoznanj, navdušenja nad večnim mestom, so minili, kot bi mignil.

Šola v naravi mi je bila všeč, saj smo si ogledali veliko znamenitosti, ki sem jih do sedaj občudovala le na slikah, fotografijah. Najbolj so mi bile všeč španske stopnice.

Lucija Krivec in Marjetka Rakar

S sliko po Italiji 🙂