Uh, japonščina … Kdo, kaj, kako???

Japonščina je zapleten jezik in zelo malo Slovencev jo zna. Na naši šoli je učiteljica, ki ta nenavadni jezik tekoče govori. To je učiteljica Martina Petrač Hvalica, učiteljica angleščine, ki se je odločila, da bo nas, učence, s tem, po mojem mnenju, fascinantnem jezikom, podrobneje seznanila. In tako smo na šoli dobili interesno dejavnost – japonščino.

Obiskuje jo 12 učencev, ki se srečujejo se vsak ponedeljek, 7. šolsko uro. Učiteljica Martina Petrač Hvalica je povedala, da načrtuje 30 ur, pri katerih se bomo učenci učili japonskega jezika, pisave ter spoznavali japonsko kulturo.

Ker učiteljice sama ne poznam dobro, prepričana sem pa, da tudi vi ne, sem se odločila, da vam jo predstavim. Zastavila sem ji nekaj vprašanj, na katere je podala zanimive odgovore. Verjamem, da vas bodo presenetili. Mene zagotovo so.

 

Kako bi se opisali s tremi pridevniki?

Lepa, pametna in skromna.

Kaj ste po poklicu?

Sem profesorica angleščine in japonščine.

Zakaj ste je odločili za študij teh dveh jezikov?

Angleščino imam zelo rada, zato sem jo želela tudi študirati. Na fakulteti pa je bilo mogoče poleg angleščine izbrati še en jezik. Po kratkem premisleku sem se odločila za japonščino, ki je bila zame takrat nekaj norega in zanimivega.

Ali ste že bili na Japonskem?

Na Japonskem sem bila 2-krat. Prvič sem preživela en mesec na univerzi v mestu Sendai, drugič pa sem sedem mesecev študirala v mestu Maebaski (blizu Tokia).

Kaj bi izpostavili o Japonski?

Japonska je dežela, kjer sobivajo nasprotja: tradicionalno in moderno, odprto in zaprto, narava in tehnologija … To jo dela zelo zanimivo.

Ali ste radi učiteljica? Zakaj?

Zelo rada sem učiteljica, ker uživam v delu z otroki in obožujem angleščino. Ta služba mi je pisana na kožo.

Kaj počnete v prostem času?

V prostem času rada berem, igram na inštrumente in gledam poučne videe na YouTube.

Katera je vaša najljubša hrana, film, pesem?

Moja najljubša hrana je solata ali čokolada, film Gospodar prstanov, pesem Sound of Silence od skupine Disturbed, knjiga Robin Hood – The Farseer Trilogy.

Kaj bi vzeli na samotni otok?

Na samotni otok bi vzela ležalnik, knjige in kopalke, da bi imela tropske počitnice.

Kaj bi radi sporočili učencem naše šole?

Življenje ni potica!

Laura Kočar