Sladkorna bolezen ali diabetes

Sladkorna-bolezenŽivimo v svetu, ko te na vsakem vogalu čaka gripa s koso v roki, pod vsako posteljo pa astma in v vsaki omari ošpice. Za obujanje ozaveščenosti o današnjih pogojih je učitelj Blaž Mikuž tudi letos, 14. oktobra, organiziral tekmovanje o sladkorni bolezni za učence 6.–9. razreda.

Zaradi svoje »piflarske« samopodobe si predstavljam, da ne poznate dejstev o sladkorni bolezni. A rešitev je tu – naj vas razsvetlim:

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je kronična presnovna bolezen. Osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča. Povečane vrednosti krvnega sladkorja povzročajo okvare malih žil oči in ledvic ter okvaro živcev. Dolgotrajna sladkorna bolezen pospeši aterosklerozo, ki prizadene srčno in možgansko žilje ter žilje udov in lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap ali odmrtje (gangreno) uda. Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati. (Po spletni strani e-Zdravje)

Naj pristavim, da poznamo tudi več tipov sladkorne bolezni, za katere bi mi vzelo preveč časa, da bi jih opisala.

Aja Vrenjak